Jedním z nejvýznamnějších hudebních milníků naší doby byl bezpochyby americký Woodstock, který v horkých srpnových dnech slavil 50. výročí svého vzniku. Když bylo Rudymu Linkovi 9 let, určitě se mu nesnilo, že jednou dobude ten svět ve městě s největší podzemní linkou za velkou louží. Ač původem Čech, z lásky Švéd, srdcem přesto Newyorčan.


Spojení Rudyho s Woodstockem může chutnat jako kobliha s okurkou. Jenže Woodstock se stal takovým pojmem, který ve své době neměl obdoby. “Byl to festival, který symbolicky uzavřel šedesátá léta. Na přelomu let sedmdesátých se charakterizovaly a vymezovaly základní atributy nosných i dalších rockových stylů s takovou bohatostí výrazu a forem, která se již nikdy neopakovala. Nakonec to byl festival, který se stal základním vzorem pro festivaly obecně. Prostě Woodstock rovná se festival.” Zmiňuje ve svém příspěvku pro časopis Muzikus PhDr. Mgr. Vítězslav Štefl, PhD.

Rudy, který žije se svou ženou Annou více než 30 let, rozhodně není typem hippiesáckého volnomyšlenkáře, ale v otázkách volnosti má jasno. “Jazz je dobrou analogií svobody,“ říká. „Je to svoboda, k níž se musíte propracovat snahou, znalostí pravidel a s respektem druhých. A pak ji poznáte naplno.“

“Jednou se mě Anna zeptala, co tady budeme dělat, až to všechno opravíme. A já ji na to řek, jazzový festival.” Takhle jednoduše a spontánně to má prý Rudy se vším i díky velké podpoře své ženy. Chata na Šumavě je pro něho místem odpočinku a inspirací, ale i setkáváním. Zve si k sobě na návštěvu známé hudební osobnosti z celého světa a přibližuje jejich život a dílo v rozhovorech českým posluchačům. Hudební pořady jste mohli shlédnout např. v České televizi. Jazzový festival Bohemian JazzFest, který manželé společně organizují, se po 14 letech stal tradiční součástí české hudební scény.

Rudy, Alune a Rudy

Netradiční spojení jazzu a architektury s duchovním přesahem můžete zažít v sobotu 26. října 2019 od 19:00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v kutnohorské Sedlci. Sedlecká katedrála slaví 10 let od znovuvysvěcení a my slavíme s ní v průběhu celého roku. V rámci oslav prožijete jedinečný zážitek za velmi přívětivou cenu. Rudy vystoupí se svým triem, přáteli Rudy Roystenem a Alune Wadem. Těšit se můžete na věhlasnou kytaru Gibson z roku 53, bicí a uchu lahodící basu. Hudebníky světových kvalit, za které by se nestyděla ani Carnegie Hall, považuje organizátor, Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec, za vrchol letošních oslav.

Stejně jako kombinace Rudyho a Woodstocku mohla chutnat všelijak, tak i jazz v katedrále může nést své předsudky. A co na to Bohuslav Balbín? Troufám si říct, že tento barokní historik, literát, kněz, vlastenec a vizionář si pod stolem podupával do jazzového rytmu, když napsal údajně svůj známý výrok: “Pod zákonem volnost!” 

 

Sedlecká katedrála

 

Organizátor akce: Římskokatolická farnost Kutná Hora - Sedlec

Vstupenky v předprodeji od 1. září 2019 na: https://rezervace.sedlec.infoa Informačním centru v Kutné Hoře - Sedlci (v Zámecké ulici) nebo rezervace na tel. č. 326551049 denně od 9:00 do 18:00

 

Medailonek: Rudy Linka

Jazzový kytarista žijící ve Spojených státech amerických. Od roku 2005 v České republice každoročně organizuje festival Bohemia JazzFest. Narodil se 29. května 1960 v Praze. V roce 1979 absolvoval klasickou kytaru na Pražské konzervatoři, na začátku 80. let pak emigroval do Švédska, kde potkal amerického baskytaristu Reda Mitchella a začal s ním spolupracovat. Ten Linku později doporučil na bostonskou Berklee College of Music. Soukromě pak studoval u Johna Scofielda, Jima Halla a Johna Abercrombieho. V roce 1996 bylo jeho album „Czech It Out“ německým časopisem JazzThing Magazine zvoleno jednou z nejlepších nahrávek a v roce 1998 jej čtenáři respektovaného časopisu Down Beat Magazine zvolili jedním z nejlepších kytaristů. Vystupoval mezi jinými s hudebníky, jako jsou George Mraz, Red Mitchell, Bob Mintzer, John Abercrombie a Gil Goldstein.